Autocunoastere si autoevaluare

By on mai 21, 2015

Am scris cu ceva timp in urma despre cele trei tipologii ayurvedice dupa care ayurveda te ajuta sa iti recunosti calitățile si dizarmoniile si le-am denumit Afrodita, Atena si Hera, alegand eu insami zeitele care mi s-au parut ca ilustreaza cel mai bine caracteristicile fiecarui tip constitutional. Astăzi m-am gandit ca v-ar fi de folos sa stiti ce zeita ati suparat si ce e de facut pentru a aduce lucrurile pe făgașul lor bun. Voi descrie testul si criteriile generale dupa care, in una dintre primele sedinte de curs, evaluam diversele noastre dizarmonii, amuzandu-ne fiecare si remarcand inevitabil cat de diferiti suntem.  De multe ori in consultatiile mele mentionez ca din acest punct de vedere suntem o reteta fabricata din aceleasi ingrediente in miliarde de variante si versiuni, toate  reusite, dar atat de diverse si diferit construite…

Cu ani in urma obisnuiam sa las fiecaruia placerea de a se auto-evalua. Am constatat insa ca majoritatea dintre noi nu suntem obiectivi cu noi insine, suntem obisnuiti sa ne vedem dintr-un mod destul de general si usor autoindulgent si ne (auto)scuzam asa zisele „defecte” care pot fi de fapt, trasaturi, deficiente si deprinderi caracteristice, pe care se poate intampla sa le denumim generic „asa sunt eu” sau, „asta e mostenire de la mama sau tata” si chiar sa le consideram valori personale cu care ne mandrim, nicidecum lipsuri. Uneori, le mascam,  alteori, ne scuzam, cateodata, ne pare rau, am fi vrut ca lucrurile sa fie un pic altfel.

De exemplu, o persoana hiper-vatta (care daruieste in exces energia personala pana acolo incat aproape ca nu mai are resurse pentru sine) se scuza de obicei spunand ca nu poate sa nu fie simtitoare si interesata de altii.
E rau? E bine?
E foarte frumos sa fii generos si este o inalta menire sa alegi acest drum, dar ca daca ti-ai ales aceasta misiune, e clar ca trebuie la randul tau sa te incarci de undeva. Altfel bateriile tale saracesc, secatuiesc, se ofilesc si astfel apare dizarmonia Afroditei care se supara pe organele a caror patroana este (plamanii, rinichii, oasele si ceea ce este din punctul nostru cel mai important,  pielea) favorizand preponderent anomalii localizate la nivelul acestor sisteme.
In plan tegumentar  apare o imbatranire prematura si o deshidratare cronica.

▪Recent, am intalnit o veche cunostinta cu care am discutat  de mai multe ori in timp cu prilejul diverselor consultatii si abordari conjugate. De fiecare data subliniam excesul ei de pitta si deficitul de vatta foarte evidente si confirmate de fiecare data de analiza tegumentara. De data aceasta, mi-a povestit foarte incantata despre testul ayurvedic facut intr-o tabara  de 2 zile in care, parcurgand niste chestionare, a reusit sa isi explice mult mai bine ceea ce eu incercasem sa o fac sa constientizeze de fiecare data in toti acesti ani. M-am gandit ca poate v-ar fi de folos tuturor aceste chestionare si de aceea, articolul de astazi l-am alocat acestei abordari.

Ce aveti de facut?
Sa dati note de la 0-6 fiecarei intrebari punctand in functie de cat de mult sau putin (in ordine crescatoare) simtiti ca va regasiti in aceste carcteristici.Maxim este 6, minim, 0.

▪De exemplu, daca eu consider ca sunt repezita (si recunosc cu sinceritate ca sunt) pot nota cu 6. Daca consider ca nu fac asta niciodata, voi nota cu 0, iar daca recunosc ca mi se intampla cateodata acest lucru,  voi aprecia la valoarea cifrei 3. Nu e greu, nu-i asa?
Suma totala a fiecarui chestionar este 120, fiecare in parte reprezentand pe rand fiecare dosha (vatta,pitta,kapha sau, Afrodita, Atena, Hera).

Ceea ce ne intereseaza este sa aflam cate dintre aspectele noastre caracteristice sunt sau nu in dizarmonie si sa ne corectam deficientele atata cat se poate sau macar sa intelegem cum functionam.
▪Ca la orice modalitate de autocunoastere, o foarte mare importanta o are sinceritatea. De asemenea, ar fi de dorit sa repetati din cand in cand testul pentru a va verifica modalitatea proprie de perceptie care poate fi de multe ori diferita fata de modul in care  va vad cei din jur. O alta cale de verificare ar fi de a pune persoane apropiate sa evalueze testul pentru dumneavoasta. Veti avea astfel o  vedere asupra propriilor deficiente asa cum sunt ele percepute din exterior. In aceasta din urma situatie o conditie sa nu se supere nimeni este sa nu va pierdeti simtul umorului si sa realizati ca testul nu sta sub semnul incriminarii, nici al autoacuzarii ci este conceput special ca o modalitate de a va cunoaste si intelege mai bine.

Share

Leave a Reply

  • (not be published)

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Test anti-spam: *