Un comentariu si o discutie despre diete si spiritualitate…

By on ianuarie 13, 2016

Intrebarile Marei (se gasesc la Comentarii) vizeaza dieta si tangential, spiritualitatea:
Cat afecteaza dieta pranica dar si dietele vegetariana, vegana, raw, calitatea si aspectul tenurilor noastre?
In acest sens Mara face referire la  Jasmuheen, mai exact la forma ei de hranire si la felul in care arata.

Desi nu reprezinta pricipalul domeniu de interes pentru  noi  (creatori de produse cosmetice bio-organice destinate ingrijirii de calitate a tenurilor), m-am gandit ca subiectul ar putea fi interesant si pentru alti prieteni ai nostri si de aceea, ar merita sa fie tratat mai pe larg.  Acesta este motivul pentru care am ales sa raspund printr-un articol compus din mai multe parti.

Cu cativa ani  in urma am primit de la prietenul meu de o viata dr. Aurelian Barar un link catre un film despre un medic englez care decisese sa se hraneasca minimalist, ajungand dupa spusele sale, sa inregistreze zile intregi si chiar saptamani in care sa nu simta nevoia de a manca hrana solida.
Alimentatia pranica sau, cum i se mai spune „cu lumina” inregistra atunci, la scara planetara cca 2000 persoane care s-au hotarat sa vorbeasca despre asta si care au povestit despre propria lor experienta. Aceasta alimentatie si practicantii ei poarta numele de  breatharians, de la breath =respiratie in engleza.

De departe, cea mai reprezentativa persoana vis-a-vis de acest subiect si chiar mod de viata, este Jasmuheen (pe numele ei Ellen Greve) care, din 1993  a renuntat la hrana obisnuita, alegand o forma de alimentatie neconventionala, incredibila si controversata prin prana (energie universala, in sanscrita, respiratie). Jasmuheen este cunoscuta in intreaga lume si ca autoare a unui ciclu impresionant de carti de referinta, colaboreaza cu medici si oameni de stiinta care studiaza fenomenul, organizeaza conferinte, seminarii si chiar training-uri de hranire pranica, unele dintre ele avand loc si in Romania. Pentru o femeie care are aproape 60 de ani, Jasmuheen este fara doar si poate o persoana care arata mai tanara, este o prezenta remarcabila, placuta, calda, cu un ten proaspat si  luminos.

Care este parerea mea despre dieta pranica?
Am relatat in articolul intitulat Povestea Mea despre faptul ca la randul meu am avut o dieta „fortata” compusa din seminte de hrisca  si apa de izvor timp de mai multe luni.
In paralel cu dieta, am alocat timpului meu multa meditatie, rugaciune, plimbari in natura, printre locuri si oameni „curati”.
Urmarea acestui stil de viata a  fost ca la nivel fizic m-am insanatosit, mi s-a reglat greutatea in mod firesc si m-am simtit vitala, infrumusetata si intinerita, plina de energie, usoara si chiar stralucitoare.
Din punct de vedere mental si spiritual dobandisem foarte multa claritate, intuitie si o intelegere diferita, mai rapida dar si mai profunda, la tot ce ma inconjura. Capacitatea de concentrare si invatare mi se imbunatatisera si ele, la fel si memoria.
Pentru mine a fost o experienta in intregime pozitiva care mi-a adus, pe langa insanatosire, beneficii la care nici nu visasem, pot spune ca  m-am regasit si mi-am resetat viata asa cum facem cu un computer caruia i se strica software-ul.
Si astazi imi este dor de starea atat de pura si inalta si revin periodic la acel stil de viata ca la un exercitiu de pret si atat de binevenit de curatenie interioara (post, rugaciune, retragere in natura).

Desigur ca o astfel de experienta nu reprezinta o regula universala si nici un drum obligatoriu de strabatut, in cazul meu a fost generata de o problema legata de sanatate.
Este o optiune printre multe altele si  depinde de ce anume cauta si doreste fiecare din noi de la propria sa viata.
Alegerea tine de nivelul personal de evolutie generala si poate duce chiar la o frumoasa evolutie spirituala despre care vom vorbi maine.

Share

Leave a Reply

  • (not be published)

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Test anti-spam: *