Pielea, atat de receptiva…

By on ianuarie 10, 2016

Nu mi-am propus ca acest articol sa dezvolte probleme legate de diete si nutritie decat in masura in care acest lucru are o conexiune cu problemele legate de piele.
De multe ori, in cazul unor  probleme de ten, recidivante si ceva mai deosebite, a trebuit sa subliniez  importanta  schimbarilor de alimentatie si a ceea ce numim lifestyle. Unicitatea fiecaruia dintre noi nu mai este demult o noutate si cumva ar trebui sa plecam din acest punct.
Si cum altfel?

Actualmente exista cca 10 000 diete elaborate de nutritionisti care au experimentat diverse forme si modalitati de hranire care lor le-au facut bine.
Astfel, sunt oameni care au renuntat complet la carne si lucrul acesta s-a dovedit extrem de binefacator pentru ei, sanatatea si longevitatea lor proband perfect acest lucru.
Dupa cum sunt oameni care au renuntat la carne si lucrul acesta i-a imbolnavit de-a dreptul.
In acelasi timp, un experiment oarecum opus (dieta Dukan) care se bazeaza pe carne, a avut foarte mare succes pentru unii, iar pe altii, s- a intamplat ca aproape i-a imbolnavit .
Exista oameni care mananca numai fructe ale pamantului si chiar in proportie de 80% fructe (fructivorous) si care sunt indragostiti de aceasta dieta, au o vitalitate extraordinara, dar exista si oameni care daca mananca fructe crude se pot imbolnavi.
Exista oameni numiti „locavores” care mananca numai din locul in care traiesc convinsi fiind ca acea energie ii ajuta si le face bine.

Iata doar cateva modele bazale de dieta.
Sunt ele gresite?
Nu, cu o singura conditie: Sa ti se potriveasca si sa iti faca bine!
De ce anumite lucruri merg si altele nu ?
Pentru ca suntem diferiti, pentru ca fiecare dintre noi este unic. Chiar si in aceeasi familie, doi frati pot avea metabolisme total diferite. Unul poate manca orice si oricat si ramane slab, celalalt asimileaza cum se spune si aerul si apa, ingrasandu-se.

Pe langa aceasta zestre genetica si personala care contribuie la unicitatea noastra mai avem de considerat urmatoarele:
In stomacul nostru exista ceea ce se numeste „creierul” din stomac care alaturi de creierul mintii formeaza axa
creier (minte)-creier(stomac).
De multe ori emotiile si gandirea influenteaza digestia, alteori este invers, ceea ce mancam afecteaza starea noastra de bine sau mai putin bine.
De exemplu,  furia pe sine poate afecta stomacul creind premizele unei gastrite acide (gandirea critica, toxica,  negativitatea de obicei acidifica ph-ul sanguin) care la randul ei poate prolifera Helycobacter pilori, Staficolocul beta -hemolitic, etc.
Aceste persoane simt nevoia de carne  deoarece prezenta atat a furiei cat si a parazitilor cere acest lucru.
Cine „cere”?
Parazitul sau  personalitatea individului?
Nu mai conteaza atata timp cat exista intotdeauna una care o va genera pe cealalta.
In acest caz, dieta va urmari alimente si combinatii care sa realizeze”calmarea” tuturor aspectelor fiintei (minte, trup, suflet) si bineinteles ca va avea in vedere si starea pielii  care suporta in mod vizibil consecintele acestui conflict.

Ceea ce pot sa afirm cu responsabilitatea cazurilor investigate de mine pana acum, este ca pielea reflecta o cauza pe care trebuie sa o cautam la interior, cauza care poate de foarte multe ori avea legatura cu ceea ce mancam, ceea ce traim, ceea ce gandim.
Am avut cu 8 ani in urma o corespondenta pe blogul vechi cu una dintre primele mele cliente careia ii murise cineva drag (o pierdere afecteaza in general fiinta umana care nu este „programata” niciodata pentru asta).
Imunitatea ei  era la pamant.
Pielea a reactionat aproape instantaneu prin aparitia, ca din senin, a unor spoturi acneice deranjante, ca o materializare psihosomatica a durerii pe care o traia.
I-am recomandat gelul cu unisfere din ceai verde pentru echilibrare in toate planurile si protectie. A reactionat foarte bine astfel ca in cateva saptamani de ingrijire consecventa, acneea a disparut, asa cum aparuse, fara semne, fara urme. 

Dincolo de aceste generalitati, ar trebui sa luam in considerare faptul ca in ultimele tendinte mondiale vis-a-vis de cosmetica organica si cosmoceuticale, se utilizeaza din ce in ce mai mult pro-bioticele.
Toxinele pe care pielea le elibereaza la exterior, in rolul ei de aparare si detoxificare, au nevoie de factori suplimentari de „digerare” si eliminare.
De unde toxine?
Din ceea ce mancam in contradictie cu nevoile metabolismul nostru, din ceea ce nu”digeram” psihic din vietile noastre si produce psiho-toxine, din produsi metabolici deficitari sau in exces, ceea ce ayurveda numeste dizarmonii ale psihotipului constitutional.
Departe de a fi epuizat acest subiect, consider ca fiecare caz prezentat in cazuistica mea personala probeaza relevanta afirmatiilor de mai sus.
Daca ne mai gandim si la faptul ca vitalitatea noastra este compusa din campurile morfogenetice in baza carora sunt sustinute organele corpului fizic ca si de o inteligenta „innascuta”, proprie fiecaruia dintre noi, intelegem cat de asemanatori dar si cat de diferiti suntem in toata splendoarea unicitatii si frumusetii noastre.

Voi incheia cu o reprezentare pe care o indragesc, o comparatie intre celula sanatoasa care „pluteste libera si fericita in oceanul planetar” versus celula canceroasa „furioasa” pe tot restul lumii aflat la exterior.
Este ceva ce reprezinta armonia noastra in relatia cu ceilalti  (respect si armonie) versus pierderea contactului cu realitatea si armonia personala.
Membrana celulara metaforic este reprezentata in cazul nostru de piele (reprezentarea identica  o regasim si in interpretarile date de iridologie despre care voi vorbi insa alta data).

Share

Leave a Reply

  • (not be published)

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Test anti-spam: *