Empatia si acceptabilitatea

By on aprilie 19, 2015

 

Cu ceva timp in urma, o prietena interesata de cursurile de evolutie personala, mi-a facut surpriza de a ma inscrie la un curs sustinut la Bucuresti de Gregg Braden. Printre altele, cursul facea referire si la un subiect care m-a interesat mereu: anti-aging-ul.
In plus, aparea o intrebare interesanta (desi veche de cand lumea):
– Cum au reusit sa ramana in viata unele persoane pana la varste de peste 100 ani?

Au fost prezentate trei cazuri de femei: doua avand 120 ani iar cea de-a treia,130 ani.
Studiindu-le vietile, Gregg a incercat sa gaseasca un numitor comun in cele trei situatii si a  observat cateva amanunte comune care ar fi putut explica longevitatea acelor persoane, toate trei fiind de o conditie obisnuita:
-in primul rand, acceptarea varstei tale, a trecerii timpului si a destinului tau biologic
-o stare de sanatate cel putin acceptabila,
-integrarea in mediu,
-interconectarea prin legaturi pline de caldura si bunavointa cu alti oameni,
-activitatile de fiecare zi,
-acceptarea a ceea ce se intampla in jur.

Facea comparatie cu bunicul sau care in preajma varstei de 90 ani incetase sa mai gaseasca motive de bucurie. Il necajea pana si disparitia postasilor clasici care veneau cu bicicleta si stateau cu tine la taclale in timp ce aduceau corespondenta si, culmea bucuriei, cate o scrisoare de la cei dragi. Nu intelegea in ruptul capului cum poti trimite o hartie sub forma unui fax (ca sa nu mai vorbim de email) si ea ajunge in cateva secunde la celalalt capat al lumii. Locuia si traia singur, rudele apropiate ca si prietenii de-o viata, murisera sau, erau la fel de singuri si, pe deasupra, ei insisi, bolnavi. Nu s-a putut adapta la nou, iar facilitatile, in loc sa il bucure, i-au adancit sentimentul de instrainare. Pur si simplu asista neputincios la spectacolul unei lumi cu care nu simtea ca ar mai avea ceva in comun.
Gregg spunea ca omul inceteaza sa mai fie inca inainte ca acest lucru sa se intample fizic. 

In contrapondere, cele trei femei longevive erau inconjurate de stra-stra-stra-nepoti si familie,ceea ce insemna griji dar si foarte multa bucurie, munceau inca in gradina, perfect integrate in ciclurile anotimpurilor si schimbarilor din jur, tricotau, faceau cu placere mancaruri sau prajituri pentru care erau apreciate, urmareau cu tot sufletul copiii la joaca in felul unic al bunicilor, adunau fructele si legumele din curte, astfel ca prin tot ce faceau, participau la o viata care parea a fi vesnica.

Unul din lucrurile interesante pe care l-am aflat la acel curs a fost ca in doua momente care au zguduit intreaga planeta: moartea printesei Diana si prabusirea celor doua turnuri gemene din New York, Institutul american Heart Math  Institute a facut diverse masuratori prin care a inregistrat cea mai inalta frecventa a Pamantului masurata vreodata.
Concluzia studiului era ca omenirea reuseste sa se mobilizeze extraordinar in momentele in care oamenii transmit EMPATIE si DRAGOSTE catre alte fiinte umane aflate in nevointa sau suferinta. Propunerea promotorilor acestui studiu era de a face cunoscuta umanitatii forta de care dispune si a aloca mai multe fonduri catre educatie in  armonie, pace, intelegere, acceptare. Nu este nevoie de catastrofe planetare pentru ca acest lucru sa se poata intampla. Putem trai fericiti impreuna in viata obisnuita de zi cu zi, acceptand ca diferentele dintre noi sunt frumoase.  Ele ne fac speciali si dau culoare lumii in care traim cu totii respirand acelasi aer.

Am scris aceste randuri spre multumire persoanelor minunate  si pe care nici macar nu le cunosc si nu stiam ca exista pana nu am primit ultimele trei comentarii.
Aceste persoane  si-au exprimat empatia fata de tacerea mea si prin caldura mesajului lor, mi-au reamintit de o lume careia ii apartin si de lucruri pe care le iubesc. Sa fiu in contact cu voi este unul din aceste lucruri. Va multumesc inca o data tuturor  celor care mi-ati scris, care m-ati citit ca si celor care din intamplare treceti pe la „mine „. Cu mult drag, Catalina-Anca Golea.

Share

Leave a Reply

  • (not be published)

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Test anti-spam: *