De ce avem reactii inexplicabile la alimente?

By on mai 20, 2015

Daca ați avut o reacție imediata si neplacuta la un aliment dar nu stiti care ingredient este raspunzator, va aflați intr-o situație dificila.
Este bine sa încercați sa identificați alergenul pentru ca sa va puteți hrăni in continuare, in siguranță si cu cat mai puține restrictii. Nu este foarte greu.

▪O posibilitate ar fi ca ați reacționat la un aditiv si nu la alimentul in sine.
Astfel, daca aveți in mod obișnuit reacții la înghețată dar, tolerați bine laptele si smântâna preparate in casa, puteți avea o sensibilitate la polisorbatii folosiți ca stabilizatori in fabricarea înghețatei.

▪O alta posibilitate este sa fiți alergic la un produs de digestie al alimentului si nu la aliment in sine.
Totusi, acest tip de alergie este considerat puțin frecvent, chiar rar.

▪Reacțiile imediate, violente in cazul pestelui sau al fuctelor de mare pot fi inconsecvente. Se poate întâmpla sa aveți o reacție severa o data si este posibil ca acest lucru sa nu se repete in viitor.
O explicație ar fi ca pestii, ca si fructele de mare, se diferențiază in funcție de hrana pe care au consumat-o.
De asemenea, pot depozita compuși chimici si toxine din creaturile pe care le mănâncă si din mediul in care trăiesc.Totul se transmite intact si „la pachet” persoanei consumatoare.
Ceea ce mai înseamnă si ca reacția adversa, poate sa fie si o reacție alergica la o proteina din hrana animalului sau o infecție bacteriana cauzata de posibila  proveniența dintr-o apa contaminata.
Ca si cum lucrurile nu ar fi suficient de complicate, după ce sunt pescuite, fructele de mare pot fi tratate cu niste conservanți care se numesc benzoati. Exista persoane sensibile la acești aditivi si, chiar daca vor reacționa si la alte alimente, reacția particulara la fructele de mare va fi mult mai intensa.

▪Cand ne referim la reacții inconsecvente la carne, lapte, oua, ar fi bine sa avem in vedere o sensibilitate la antibiotice. Acestea sunt adăugate in hrana animalelor si urme ușoare din ele,  pot rămâne in produsele pe care le cumpăram.
Sunt folosite pe criterii generale de sănătate care pot sa nu fie la același nivel cu cerințele unei persoane alergice la antibiotice.
O persoana foarte sensibila la un anumit antibiotic, va reacționa la cantitățile infime existente in respectivul aliment.
Ca situație de viata probabila, ramane cazul persoanei care a avut o reacție severa după ce a mâncat, de exemplu, carne tocata de la un supermarket insa, poate sa consume fara nicio problema carnea de la măcelăria din apropierea casei.

TEST:
▪Daca nu știți sigur ce anume a cauzat reacția dumneavoastră, puteți face un mic test înainte de a merge la cabinetul medical.
Aplicați un pic de aliment pe fata, departe de gura.
Daca apare o iritație, atunci alimentul trebuie evitat cu siguranță.
Daca nu apare nicio iritație, e bine sa consultați medicul pentru un test cutanat si o evaluare ulterioara.

In final, daca v-a mai ramane putin timp, indraznesc sa va rog sa va gândiți si la pielea dumneavoastră in termeni oarecum asemanatori.

Share

Leave a Reply

  • (not be published)

* Checkbox GDPR is required

*

I agree

Test anti-spam: *